Το Ζύγι άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σαν παραθαλάσσιος εξοχικός οικισμός κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο καθαρός αέρας της θάλασσας , το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, η καταγάλανη καθαρή θάλασσα, είναι οι λόγοι που οδήγησαν αρκετό κόσμο να κτίσει το εξοχικό του σπίτι στην περιοχή. Η όλη ηρεμία και αρμονία που επικρατεί στη γύρω περιοχή δίδει μια διέξοδο από την πίεση και το άγχος των μεγάλων σύγχρονων αστικών κέντρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανεγερθεί αρκετές εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα, έχουν κατασκευαστεί δρόμοι και έχουν επεκταθεί οι υπηρεσίες και τα έργα υποδομής για να εξυπηρετούν τόσο τους μόνιμους κάτοικους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. Αρκετοί οικοδομικοί οργανισμοί αναγείρουν στην περιοχή του Ζυγίου διαμερίσματα και εξοχικά, μεταξύ των οποίων και η Κώστας Μιχαηλίδης Λτδ, Μάκης Αυξεντίου Λτδ και αρκετοί άλλοι εργολάβοι οικοδομών.

Το Ζύγι είναι σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό χωριό και το πλέον γνωστό και φημισμένο ψαροχώρι της Κύπρου. Στην κοινότητα υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα θαλασσινά.

To Ζύγι αποτελεί μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της επαρχίας Λάρνακας. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ραγδαίους ρυθμούς τουριστικής, αλλά και οικιστικής ανάπτυξης. Η εξαιρετική τοποθεσία του, σε συνδυασμό με μια σειρά από αναπτυξιακά έργα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την οικοδομική άνθηση.

Η τοποθεσία, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και το σύγχρονο οδικό δίκτυο συνέβαλαν καθοριστικά στην ανοδική πορεία ανάπτυξης. Το Ζύγι βρίσκεται περίπου στο κέντρο των τριών μεγάλων πόλεων του νησιού, της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Λευκωσίας. Είναι πολύ κοντά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, συγκεκριμένα, στους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού.

Σημαντική είναι η συμβολή του Κοινοτικού Συμβουλίου στην αλματώδη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, προέβη σε μια σειρά αναπτυξιακά έργα, όπως την κατασκευή οδικού δικτύου, τη δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου. Ένα έργο, το οποίο έχει ήδη προγραμματιστεί και πιστεύεται πως θα δώσει μια νέα πνοή για περαιτέρω ανάπτυξη, είναι η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου.

Τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο όσο και ιδιώτες προβαίνουν στο διαχωρισμό οικοπέδων με σκοπό την ανέγερση μόνιμων ή εξοχικών κατοικιών. Ειδικότερα, πολλοί οικοδομικοί οργανισμοί και εργολάβοι αναγείρουν συγκροτήματα διαμερισμάτων και εξοχικών κατοικιών στην περιοχή, επιδιώκοντας να καλύψουν το μεγάλο αριθμό παραθεριστών που επιλέγουν το Ζύγι, το ξακουστό ψαροχώρι, για τον καθαρό αέρα και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.