Κτίστηκε μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 όταν δημιουργήθηκαν στο Ζύγι οι προσφυγικοί οικισμοί και βρίσκεται στο κέντρο περίπου της κοινότητας.

Η ανέγερση της άρχισε το 1985 και τέλειωσε το 1986. Η γη απαλλοτριώθηκε από το κράτος και ο κύριος δωρητής για την ανέγερση της εκκλησίας ήταν ο αείμνηστος Χ΄Βαρνάβας Τοχνίτης, για αυτό και αφιερώθηκε στον Απόστολο Βαρνάβα. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε με εράνους και εισφορές πιστών.

Εορτάζει στις 11 Ιουνίου κάθε χρόνου και διοργανώνεται πανηγύρι.

Βρίσκεται στις νότιες παρυφές της κοινότητας δίπλα στον δρόμο που οδηγεί προς το Μαρώνι. Η ημερομηνία που κτίστηκε δεν είναι εξακριβωμένη. Μια εκδοχή αναφέρει ότι κτίστηκε γύρω στο 1800 σε χώρο στο διπλανό ύψωμα και όταν χάλασε για άγνωστους λόγους, κτίστηκε στην σημερινή του θέση από τον Τοφαλλή Μιχαηλά από τον Ψεματισμένο. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι κτίστηκε από Μικρασιάτες μετανάστες οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή. Την εκδοχή αυτή ενισχύουν και τάφοι που βρέθηκαν μέσα στο παρακείμενο κοιμητήριο. Ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

Κτίστηκε γύρω στο 1955 από την οικογένεια Παττίχη σε ιδιόκτητο χώρο. Η οικογένεια Παττίχη ασχολείτο την εποχή εκείνη με την συγκέντρωση και την εμπορία των χαρουπιών.

Αφιερώθηκε στον Άγιο Κυριάκο προς τιμή του Κυριάκου Παττίχη, πατέρα του κ. Νίκου Παττίχη.

Την εποχή που κτίστηκε το εξωκλήσι, το Ζύγι είχε πολύ λίγους κατοίκους κυρίως ψαράδες και εργάτες χαρουπιών, που στην πλειοψηφία τους ήταν Τουρκοκύπριοι.

Γιορτάζει στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.