Προς τιμή του ήρωα Γεώργιου Κουμπαρή που έπεσε μαχόμενος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, αναγέρθηκε Μνημείο στο φερώνυμο Κοινοτικό Πάρκο.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή. Το Μνημείο αναγέρθηκε το 2004 από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου σε συνεργασία με την οικογένεια του ήρωα. Την ίδια χρονιά τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Μαυρονικόλα.

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του ήρωα.

Ο Γεώργιος Κουμπαρής, γόνος οικογένειας που ξεχώρισε στους εθνικούς αγώνες. Πατέρας του ο Ανδρέας Κουμπαρής από το χωριό Λιμνιά Αμμοχώστου και μητέρα του η Περσεφόνη Κουμπαρή. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, αποτελούμενης από τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια, και ο μικρότερος από τα αγόρια.

Γεννήθηκε στο χωριό Αρναδί της επαρχίας Αμμοχώστου και από μικρός ξεχώριζε για τον πατριωτισμό και τα ελληνοχριστιανικά του ιδεώδη. Φοίτησε στην Ξενοδοχειακή Σχολή Αμμοχώστου και αμέσως μετά κατετάγη στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε με το βαθμό του λοχία στην Ανωτέρα Διοίκηση Αμμοχώστου.

Την ημέρα της εισβολής έλαβε μέρος στις μάχες της Αμμοχώστου και έπεσε μαχόμενος από σφαίρα Τούρκου ακροβολιστή όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από το τουρκικό Λύκειο.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή και εγκατάσταση προτομής του ήρωα.

Πηγές:

Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου

Οικογένεια Γεώργιου Κουμπαρή